zaterdag 27 december 2014

I don't want a lot for Christmas

Hebben jullie allemaal genoten van de kerstdagen? Lekkere dingen gegeten? Spelletjes gespeeld? Fijn gesprekken gevoerd? Ik wel, samen met mijn ouders. Zoals altijd vliegen de 2 dagen voorbij, maar dit jaar waren ze toch net even anders dan normaal.

Afgelopen dinsdag waren we nog even in het ziekenhuis te vinden. Mam had een gesprek met de oncoloog. Wat een bulk informatie kregen we daar over ons heen. Niet alles van het gesprek is blijven hangen, maar we kregen nog een behoorlijk naslag werk mee (denk aan Harry Potter deel 4). In het kort, heel kort, komt het er op neer dat mijn moeder ongeveer tot zes dagen na de chemokuur radio-actief is. Zij moet, en wij ook, op zoveel letten dan. Bijvoorbeeld: 

- Na het plassen 2x doortrekken, het liefst met de deksel erop
- 4x per dag je tanden poetsen met een zachte borstel
- Niet meer je eten (en dus bestek) delen

Ook bestaat er een kans dat als je in die tijd huilt je tranen roze zijn en je zweet kan ook een iets andere kleur hebben. Op zich is dat dan wel weer geinig, maar het weegt niet op tegen de nadelen. Na die zes dagen is het gif zo goed als weg en kan het lichaam gaan herstellen. Natuurlijk vertelt de arts in z'n gesprek over alles wat er eventueel allemaal kan gebeuren. Het hoeft niet, maar kan dus wel. Het is zo lekker duidelijk om kanker te hebben. NOT

Moeders zei aan het einde van de dag: 'Nu ga ik mij er tot en met maandagmiddag niet druk over maken en laten we alles even lekker zoals het is.' Dit hebben we ook echt geprobeerd tijdens de kerst. Natuurlijk kwamen de gesprekken zo af en toe uit op het onderwerp kanker, het is dan ook een onderdeel van ons leven, maar we konden er gelukkig ook grapjes over maken tussen al het eten door. Het was een fijne kerst met lieve mensen, cadeautjes, eten, grapjes en drankjes. Wat er komende week allemaal komt, laten we gewoon over ons heen komen want we kunnen ook niets anders dan wachten...
 

 
Yeah, kerstboom bij paps & mams met cadeautjes

Volgende week komt er ook een blogpost op zaterdag. Daarna weer gewoon op vrijdag. Ik wens jullie alvast een fijn Oud & Nieuw. En, voorzichtig doen met vuurwerk hè ;-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten